skip to Main Content

6x Beter Behouden

In een krappe arbeidsmarkt waarin werkgevers over elkaar heen buitelen in de strijd om de volgende sollicitant, is het misschien wel belangrijker dan ooit: hoe behoud je je bestaande mensen? Wat je niet kwijtraakt, hoef je in ieder geval niet te werven toch? Alhoewel een never ending challenge, delen we graag 6 inzichten met je, hoe we bij 2Contact ervoor zorgen dat collega’s zo lang mogelijk bij ons blijven of ze nu op locatie of vanuit huis werken.

6x Beter Behouden

#1 Beginnen bij.. jawel

Je mensen behouden, dat start bij wat ons betreft al bij de eerste contactmomenten. Al in onze wervingsuitingen én in de eerste gesprekken met sollicitanten scheppen we duidelijke verwachtingen. Zo ziet een dag eruit, dit is wat het oplevert. Klantcontact is een vak en je moet er op zijn minst nieuwsgierig naar zijn om je te ontwikkelen in dat vak. Duidelijkheid vooraf, geen verrassingen achteraf. Dat voorkomt dat onze collega’s beginnen aan een baan waar ze eigenlijk helemaal geen zin in hebben, omdat de praktijk anders overkomt dan vooraf voorgespiegeld. Onze les: we schrikken liever mensen af met een eerlijk verhaal, dan dat we strikken met mooie beloften.

#2 Aandacht

Je denkt misschien dat dit een artikeltje open deuren tellen wordt. En toch. In een grote organisatie kan het al snel praktisch moeilijk uitvoerbaar lijken om je aandacht goed te verdelen. Dat aandacht alleen gegeven wordt, als het wordt opgeëist. 

Wij zien dagelijks dat échte aandacht van onschatbare waarde is. Bij 2Contact uit zich dat in veel persoonlijk contact. Elke dag zorgen we voor inhoudelijke begeleiding, geven we veel waardering wanneer het goed gaat, maar zijn we er ook voor collega’s die ondersteuning nodig hebben. Dat intensieve contact voelt misschien als moeilijk schaalbaar, maar het hoeft niet de enige manier te zijn waarop je aandacht geeft. Stuur eens een kaartje, gewoon zomaar. Denk dit jaar wel eens aan dat presentje met de feestdagen. Vraag actief uit wat je collega’s een toffe toevoeging zouden vinden aan het kantoor en regel dat. Stuur elke vrijdag eens interne updates over zaken die je collega’s wél bezighouden, updates waarvan ze zelf de agenda bepalen.

#3 Perspectief bieden

Om het fris te houden, zorgen wij in ieder geval altijd voor zoveel mogelijk afwisseling. Zowel in de projecten, als in de werkzaamheden binnen de projecten die we aan onze experts in klantcontact aanbieden. Dat biedt al het perspectief van een afwisselende werkdag. Daar komt bij, dat we bij 2Contact altijd ruimte bieden aan de doorgroei van eigen talent. Sterker nog, we geven er voorrang aan. Meer dan driekwart van ons management komt uit de eigen gelederen. We hebben geleerd daarbij altijd het pad helder te maken. Dus: dit is wat je nu kunt en waar je nu staat, voor die plek in de organisatie zijn dit de competenties en dit is het pad ernaartoe. Vacatures zetten we altijd intern uit en we voeren intern altijd het gesprek. Is het nu nog te vroeg voor die interne kandidaat? Dan komen we weer terug op dat pad: perspectief voor de langere termijn dus.

#4 Zelfstandigheid & eigenaarschap

Wij hebben allang gemerkt dat eigenlijk iedereen graag zelfstandig aan de slag wil. Daarom scheppen we de kaders waarbinnen het klantcontact plaats moet vinden en gaan onze experts vervolgens zelf aan de slag. Hulp als dat nodig is, bijsturen als dat moet, maar vooral zelf ontdekken, eigen maken én verbeteren. Zelf verantwoordelijk zijn voor je resultaat, daar draait het wat ons betreft om. En heb je een goed idee? Ga het dan maar gewoon doen. 

Ach, kan ons het ook schelen, we pakken er nog zo’n sleetse term bij: bottom-up is wat ons betreft de route. Dat begint bij ruimte laten aan ieders initiatief. Actief je medewerkers betrekken in alle facetten van het proces. Feedback vragen én daar ook wat mee doen. Ruimte bieden om zelf invulling te geven aan het beste klantcontact voor onze opdrachtgevers. 

Ligt er bij 2Contact dan niets vast? Natuurlijk wel. Zie het als een afgerond nieuwbouwproject. De muren staan, maar je kiest zelf je behang. Overigens, als je even binnen de muren van je eigen huis wilt werken, als naar kantoor komen niet uitkomt? Ook die zelfstandigheid moet er wat ons betreft zijn.

#5 Flexibiliteit

Natuurlijk moet het type werk zich ervoor lenen, maar als het ook maar even kan: wees flexibel. Feit: werknemers vinden werk-privé balans in toenemende mate belangrijk. Nog een feit: flexibiliteit draagt bij aan een betere inrichting van die balans. Bij 2Contact betekent dat dat er veel mogelijk is met je werkrooster. Dat er ruimte is voor periodes waarin je door studie, mantelzorg of andere omstandigheden gewoon even minder kunt werken. Meedenken én meebewegen dus. Wij zien dat die flexibiliteit ook heel vaak weer terugkomt: bijvoorbeeld door de bereidheid om extra te werken of een onderbezette zaterdag mee te pakken.

#6 Faciliteer de fun

Waar mensen ook zitten; thuis of op kantoor, we zorgen bij 2Contact dat het werk simpelweg leuk blijft. Als we ook we maar één inzicht als rode draad uit de tienduizenden feedbackdocumenten mochten halen: sfeer is allesbepalend. Aandacht is één ding, maar een goede sfeer komt daar nog eens bij. En ook dat moet je wat ons betreft altijd cultiveren. Met on- en offline events. Denk aan een quiz of een borrel. Sterker nog, wist je dat bij 2Contact zelfs een good old bingo bijdraagt aan de feestvreugde? 

We zorgen voor chatgroepen waarin het eens niet per se over werk hoeft te gaan, als digitale variant op de koffiemachine voor alle thuiswerkers. Op kantoor even stoom afblazen met een potje op de Playstation of een potje tafeltennis: het hoeft echt niet allemaal zo ingewikkeld te zijn. Als je maar mogelijkheden biedt om met elkaar plezier te kunnen maken. Daar past ook bij dat je je successen, hoe klein ook, altijd viert. Benoem het succes (wat?), geef het een gezicht (wie?) en leg het uit (hoe?). En dat mag altijd met een hoop bombarie, want samen succes vieren is vooral gewoon heel leuk.

Vooral doen

Vertel. Verrassende nieuwe inzichten? Waarschijnlijk niet. Maar het hebben van de juiste inzichten is dan ook niet de grootste uitdaging, er structureel de juiste aandacht (daar issie weer) aan geven des te meer. Door steeds aan deze knoppen blijven te draaien, zien we dat we bij 2Contact al jaren in staat zijn om mensen aan ons te binden én te blijven binden. Niet alleen scheelt dat in de werving van nieuwe medewerkers, het betekent ook dat we langer mogen beschikken over de kwaliteiten van onze gemotiveerde collega’s. En dat is ook zeer prettig voor onze opdrachtgevers. 

Zelf de cultuur ervaren bij 2Contact? Lees er dan hier meer over, of kom eens langs voor een vrijblijvend bezoek!

Deel dit bericht... kies je platform:

Misschien vind je dit ook interessant

Horen hoe onze ideeën jouw klanten enthousiaster kunnen maken?

Back To Top

Heb je een vraag?

Kies hieronder hoe je het liefst contact met ons opneemt.