skip to Main Content

Sales met Steven #1: een introductie

In een reeks blogartikelen deelt Operations Manager Steven Schraven zijn ervaringen in het salesvak. Welke inzichten heeft het werken bij 2Contact hem opgeleverd? En wat heb jij daaraan? In de eerste editie begint Steven bij, je verwacht het niet, het begin: hoe begon zijn carrière in sales eigenlijk?

Een belangrijke wending

Toen ik negentien was, sprak mijn zusje de woorden die mijn leven een onverwachte wending zouden geven: “Verkopen lijkt me echt iets voor jou.” Die woorden sloegen in. Na jarenlang als shiftrunner bij Domino’s Pizza gewerkt te hebben, hunkerde ik namelijk naar een baan met meer ruimte voor flexibiliteit en persoonlijke groei. De uitspraak van mijn zusje bracht me bij 2Contact ‘s Hertogenbosch, het callcenter waar ik mijn eerste voorzichtige stappen in de saleswereld zette,

Een skill ontwikkelen

Tijdens de sollicitatietraining viel voor mij alles op zijn plaats: verkopen bleek niet alleen een vaardigheid, maar vooral een passie. Een passie waarvan ik stond te popelen om die verder te ontdekken. Enthousiast doorliep ik de sollicitatieronde en kon ik, behoorlijk leergierig, starten in de rol van agent.

Hup, het diepe in!

Wat verkoop nou echt behelst, daar kwam ik onmiddellijk na de eerste trainingsdag achter. Ik werd gekoppeld aan een doorgewinterde collega, om mee te luisteren en te leren over gespreksstructuur en verkooptechnieken. De skills die deze collega etaleerde waren niet alleen indrukwekkend, het was vooral een les in nederigheid. Het opgebouwde zelfvertrouwen, zo vlak na een succesvolle sollicitatieronde, kreeg meteen een flinke knauw. Het werd me meteen duidelijk: ik was echt nog een beginner met een lange weg te gaan. Dat moment markeerde voor mij de start van een reis vol leren en ontwikkelen. 

De eerste paar dagen ‘in de lijn’ waren spannender dan ik had verwacht. Het voelde een beetje als de eerste keer watertrappelen. Heel veel inspanningen doen om ternauwernood je hoofd boven water te houden. Toch vond ik al vrij snel mijn slag. De belangrijkste lessen in die eerste periode? Het draait om je klant, niet om je product. En daarom moet je luisteren. Empathisch zijn. Betrokken. Eerlijk en vriendelijk. Stuk voor stuk sleutels tot vertrouwen en, uiteindelijk, verkoop. Geen trucje, maar écht werk steken in interactie met degene aan de andere kant van de lijn.

Antwoord op de hamvraag.

Mooie blik op de geschiedenis natuurlijk. Maar waarom deze reeks blogartikelen? Dat zit zo: inmiddels kijk ik terug op tien jaar de coachingsessies waarin ik anderen heb mogen inspireren. In mijn blogreeks deel ik graag die ervaringen, omdat ik wil laten zien dat elke interactie met een klant een essentieel onderdeel is van het verkoopproces. Ik wil daarbij graag net even die diepere laag aansnijden. Door mijn persoonlijke verhalen én die van de sales professionals die ik heb begeleid met je te delen, hoop ik je te laten zien dat succesvol verkopen draait om fijne nuances.

Wil je dat jouw klanten óók het beste commerciële contact ever ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op en ervaar hoe Steven en collega’s jouw klantcontact naar een hoger niveau tillen. Interesse in hoe Steven jou kan helpen om succesvoller sales te bedrijven? Kijk dan eens hier.

Deel dit bericht... kies je platform:

Misschien vind je dit ook interessant

Horen hoe onze ideeën jouw klanten enthousiaster kunnen maken?

Back To Top

Heb je een vraag?

Kies hieronder hoe je het liefst contact met ons opneemt.