skip to Main Content

Service on steroids: zo pas je AI toe op je klantenservice!

Je hebt er vast al aan gesnuffeld. Maar ben je er ook echt klaar voor om Artificial Intelligence in jouw klantenservice te integreren? Mooi. In dit artikel duiken we in hoe AI de klantenservice transformeert met de snelheid, personalisatie en vooruitziende blik die jouw klant verdient. We nemen een aantal praktische voorbeelden met je door, waarmee jij vandaag al het verschil kunt maken voor je klant. Of je nu het werk van je klantenserviceteam wilt stroomlijnen of de ervaring van je klanten wilt upgraden: dit artikel geeft je de concrete handvatten. Je klant zal je dankbaar zijn!

Vooraf: wat AI kan doen voor je klantbeleving

Klantenservice teams staan altijd onder druk om een steeds maar groeiend aantal vragen, steeds maar weer sneller te beantwoorden. En dat terwijl de kwaliteit van de service op z’n minst intact moet blijven. Het liefst stijgt de kwaliteit natuurlijk eigenlijk óók nog eens door. Artificial Intelligence is dan écht de gamechanger. Zo automatiseer je bijvoorbeeld niet alleen je standaardvragen via chatbots, waardoor jouw team meer tijd krijgt voor complexe issues, maar verbeter je ook gelijk de klanttevredenheid doordat je snellere reactietijden realiseert. 

Want wat moet jouw collega van vlees en bloed eigenlijk met die eenvoudige factuurvragen? En waarom zou je niet profiteren van een AI-systeem dat precies weet welk product jouw klant als volgende wil kopen, gebaseerd op de koopgeschiedenis? Digitale middelen kunnen wel degelijk zorgen voor meer personalisatie. Dit soort voorspellende analyses kunnen je ook helpen om patronen in klantgedrag te herkennen en daardoor vragen of problemen vóór te zijn. Je hoeft geen helderziende te zijn om te begrijpen wat dat doet voor je klanttevredenheid. Genoeg prachtig geschilderde vergezichten: tijd voor vijf concrete tips.

Tip 1: turbosnelle triage.

Stel je voor dat elke klantvraag, of die nu binnenkomt via e-mail, social media, of je website, geheel automatisch wordt verzameld en georganiseerd. Dat is precies wat AI-gestuurde ticketverzameling doet. Het neemt het werk uit handen van je team door alle binnenkomende vragen te filteren, te categoriseren, en te prioriteren. Voordeel voor je team? Meer tijd om te focussen op het beantwoorden van de meest dringende en complexe vragen. Bijvangst? Snellere reactietijden.

Er zijn al voorbeelden van webshops, die AI inzetten om klantvragen over productretouren, verzendstatus, en productinformatie te beheren. Het AI-systeem herkent de intentie achter de vraag en wijst de vraag automatisch toe aan het juiste team. Klanten krijgen daardoor sneller antwoord, en de klanttevredenheid schiet omhoog. Ondertussen houdt het team tijd over om zich te richten op zaken waar echt menselijke interactie voor nodig is.

Hold your horses.

Maar er zijn uitdagingen. Een dergelijk AI-systeem moet voortdurend worden getraind om de nuances in klantvragen te begrijpen. Elke misstap in de interpretatie, leidt mogelijkerwijs tot frustratie aan de klantkant. Daarnaast is de bescherming van klantgegevens natuurlijk essentieel bij het verzamelen en verwerken van deze informatie. Zinvol dus om bij de implementatie op jouw klantenservice goed na te denken over deze risico’s.

Tip 2: de chatbot herhaalt het nog maar eens.

Ze nemen echt een vlucht: chatbots, aangedreven door AI. Sinds de extreem steile ontwikkelcurve van taalassistenten als ChatGPT, is de kwaliteit en de human feel van deze bots ongelooflijk hard gestegen. Ze bieden daarmee een solide eerste aanspreekpunt voor klanten die snel antwoord willen op hun vragen. Door een chatbot specifiek te trainen op veelgestelde vragen rondom facturering, productdetails, of verzendinformatie, zorg je ervoor dat klanten 24/7 directe ondersteuning kunnen krijgen.

We zien bijvoorbeeld in toenemende mate dat telefoonproviders deze techniek toepassen. Dat een AI-chatbot is getraind met honderden veelvoorkomende vragen en daardoor onmiddellijk antwoorden kan geven over abonnementen, datagebruik en netwerkdekking. Conversational en dus aanvoelend als echte interactie met een service medewerker. Klanten waarderen niet alleen de onmiddellijke respons; het aantal telefoontjes en e-mails naar de klantenservice neemt aanzienlijk af. De winst is ook hier dat er nóg meer persoonlijk contact ingezet kan worden op de cases waar dit noodzakelijk is. 

Hold your horses.

Het succes van een chatbot hangt af van continue training en updates. Je moet de technologie regelmatig bijwerken met nieuwe informatie en feedback van gebruikers. Alleen dan zorg je ervoor dat de antwoorden accuraat en relevant blijven. Ook belangrijk: een duidelijk overgangspunt naar menselijke klantenservice, voor vragen die buiten het bereik van de chatbot vallen. Niets frustrerender dan als klant in een loop terecht komen met een chatbot, die tot he-le-maal niets leidt.

Tip 3: de glazen bol voor je klantgedrag.

Nu wordt het magisch. Want wat zou het voor je bedrijfsvoering doen als je in staat bent om te voorspellen wanneer er klanttevredenheid ontstaat? En dat dus vervolgens voor kunt zijn? Van reactief naar proactief. Daar wordt echt iedereen vrolijk van. 

 

Je kunt AI inzetten om (transcripties van) telefoongesprekken, e-mails, en chatberichten te analyseren. De AI identificeert dan patronen die wijzen op mogelijke ontevredenheid, zoals herhaalde klachten over dezelfde kwestie, of het gebruik van woorden niet negatieve emoties uitdrukken. Deze informatie gebruik je vervolgens om je klanten te benaderen met oplossingen, voordat ze uit frustratie zelf contact met je opnemen, of erger, overwegen over te stappen naar een concurrent. zelfs maar overwegen over te stappen naar een concurrent. Je klanten zullen zich gewaardeerd en begrepen voelen, omdat je actie onderneemt op basis van hun feedback en problemen. Minder opzeggingen, blijere klanten. Win-win.

Hold your horses.

Ook dit feestje komen we kort verstoren. Het implementeren van een AI-gestuurde aanpak vereist altijd een zorgvuldige balans. Ook hier speelt de privacy een essentiële rol: welke gegevens gebruik je om je modellen te trainen? En hoe heb je de toestemming daarvoor geregeld met je klanten? Hoe houd je zicht op vals positieven in je data? Als je AI ontevredenheid signaleert die dat eigenlijk niet is, maar jij wel al een retentie aanbod hebt afgevuurd, dan snijd je jezelf (en je marge!) in de vingers.

Tip 4: je klant aan de hand.

Met behulp van AI ben je beter in staat om je klant gepersonaliseerde ervaringen te bieden. Iets wat je klanten anno 2024 niet alleen waarderen, maar ook gewoon verwachten. Door klantinteracties, koopgeschiedenis en voorkeuren te analyseren, kan AI op maat gemaakte aanbevelingen doen die de betrokkenheid en tevredenheid fors verhogen.

Netflix is daarvan al jaren een mooi voorbeeld. De streamingdienst gebruikt AI om kijkvoorkeuren te analyseren en aanbevelingen te doen voor de best passende films en series. Door te leren van elke interactie, kan Netflix jou steeds weer content voorstellen die aansluit bij je unieke smaak. Resultaat: een betere kijkervaring. En een steeds diepere kuil in je bank. En de voordelen van zo’n aanpak strekken zich uit tot buiten de entertainmentindustrie: als jij digitale interacties met je klanten hebt, dan kun je AI inzetten om de klantbeleving te personaliseren. Of dat nu gaat om het aanbevelen van producten in je online winkel, of om het voorstellen van relevante artikelen op een nieuwsplatform, AI stelt je in staat om elke klant te behandelen als een individu met unieke voorkeuren en behoeften.

Hold your horses.

Jawel, ook hier aandachtspunten. De implementatie van gepersonaliseerde aanbevelingen vereist ook hier weer een zorgvuldige overweging van privacy en van een transparante visie op ethiek. Je klant moet inzicht hebben in en controle over hoe gegevens worden gebruikt. Die transparantie en de mogelijkheid om voorkeuren aan te passen zijn essentieel om vertrouwen te behouden.

Maar wat kost dat dan?!?

Bij het overwegen van AI in klantenservice, popt de vraag over de kosten natuurlijk al snel op. En terecht, want je kunt er absoluut een aardig budget op stukslaan. Het goede nieuws is dat AI-tools veelal ontworpen zijn om schaalbaar te zijn, wat betekent dat je klein kunt beginnen en uitbreiden naarmate je behoefte (lees: contactdruk) groeit. 

Ook goed om te beseffen: in veel gevallen zijn deze tools goedkoper in het gebruik dan het aannemen van extra medewerkers, vooral als je de 24/7 beschikbaarheid en de consistentie in kwaliteit die AI biedt in overweging neemt. Daar komt bij: door routinetaken te automatiseren, kunnen je medewerkers zich richten op meer verdiepende activiteiten, wat de algehele productiviteit en klanttevredenheid ten goede komt. En wat denk je van de tevredenheid van je team? Niemand houdt zich graag alleen maar met repetitief werk bezig.

Natuurlijk, ook financieel zijn er risico’s om rekening mee te houden. De initiële investering in AI kan fors zijn, afhankelijk van de complexiteit van de oplossing die je nodig hebt. En er kunnen ook verborgen kosten zijn. Zoals voor de training van je team om met de nieuwe tools te werken. Of kosten voor het aanpassen van je huidige systemen om met AI te integreren. Zoals bij elke (nieuwe) technologie, is er het risico op onvoorziene uitgaven, zoals extra ondersteuning of updates die nodig zijn om alles optimaal te laten draaien.

Wanneer je de langetermijnvoordelen én de potentiële return on investment overweegt, is de investering in AI vaak goed te verantwoorden. De efficiëntieverbeteringen, de verhoogde klanttevredenheid, en de vermindering van de werkdruk op het personeel: het zal de initiële kosten vaak ruimschoots compenseren. Om daar goed zicht op te krijgen, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van je doelstellingen. Maak dus een kosten-batenanalyse voordat je de sprong waagt. 

Je moet de bo(o)t niet missen.

Zoveel is wel duidelijk: de inzet van kunstmatige intelligentie op je klantenservice is geen toekomstmuziek meer. Het is inmiddels een essentiële strategie als je streeft naar de hoogste klanttevredenheid. Zoals we hebben gezien, kan AI op diverse manieren worden toegepast: van het automatiseren van routinematige vragen met chatbots, tot het voorspellen van ontevredenheid en het personaliseren van de klantbeleving met op maat gemaakte aanbevelingen. Daarbij is de rode draad: de service omhoog, de operationele kosten omlaag. Blijf je daarbij de ethische overwegingen en privacy vooropstellen, dan ga je op een duurzame manier werken aan nóg blijere klanten én medewerkers. Instappen dus, zodat jij de bo(o)t niet mist.

Ontdekken hoe 2Contact het verschil kan maken voor het contact met jouw klanten? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Sales Manager Tasso Georgiou en ontdek hoe 2Contact van jouw klanten, weer blije klanten maakt.

Deel dit bericht... kies je platform:

Misschien vind je dit ook interessant

Horen hoe onze ideeën jouw klanten enthousiaster kunnen maken?

Back To Top

Heb je een vraag?

Kies hieronder hoe je het liefst contact met ons opneemt.