skip to Main Content

Sales met Steven #2: de kracht van een luisterend oor.

In een reeks blogartikelen, deelt Operations Manager Steven Schraven zijn ervaringen in het salesvak. Welke inzichten heeft het werken bij 2Contact hem opgeleverd? En wat heb jij daaraan? In de tweede editie neemt Steven de kracht van écht luisteren met je door.

Het begin: tomeloos enthousiast

Aan het begin van mijn avontuur in de verkoop was ik bruisend van enthousiasme. Met een onwankelbaar optimisme, en een glimlach zo aanstekelijk dat ik er zeker van was dat klanten het door de telefoon konden voelen, leek elke positieve reactie een directe bevestiging van mijn vaardigheden. Echter, zoals vaak gebeurt, begon na verloop van tijd mijn aanvankelijke vuur te vervagen tot een comfortabele routine. Dit ongemerkte afglijden naar zelftevredenheid werd abrupt onderbroken tijdens een memorabele coachingsessie – een moment dat mijn hele perspectief op verkoop en interactie met klanten zou transformeren.

Wake-up call

De omslag kwam onverwacht. “Jouw kracht ligt in echt luisteren,” merkte mijn trainer op, waardoor ik mijn hele aanpak moest heroverwegen. Ik dacht dat succes kwam van een perfecte pitch. Fout. Het echte goud zat in het vangen van de ongezegde woorden, in het afstemmen op de stiltes tussen de zinnen. Dit was een gamechanger: verkoop gaat niet over zenden, maar over ontvangen, begrijpen, en reageren op wat er écht toe doet.

Echt luisteren: de openbaring

Ik wachtte niet af en zette mijn nieuwe inzicht meteen om in de praktijk. Geconfronteerd met een klant die ik maar niet leek te kunnen winnen, besloot ik van tactiek te veranderen. Ik stelde eenvoudige, maar diepgaande vragen: “Wat vindt u echt belangrijk?” en “Waarom is dat zo waardevol voor u?” De antwoorden waren een openbaring. Ze openden de deur naar een veel diepgaander gesprek dan ik gewend was. Door actief en empathisch te luisteren, kwam ik tot de kern van de behoeften van deze klant en kon ik een oplossing bieden die naadloos aansloot. Deze interactie veranderde mijn perspectief volledig: luisteren is niet zomaar een vaardigheid, het is het fundament van vertrouwen.

De impact van luisteren

Deze nieuwe strategie verbeterde mijn verkoopresultaten aanzienlijk, maar de invloed strekt eigenlijk veel verder. Ik ontdekte dat de kunst van het luisteren overal ingezet kan worden, dat het essentieel is voor het verdiepen van relaties op alle fronten. Deze inzichten pas ik sindsdien toe in zo’n beetje elke interactie, waardoor mijn banden met klanten, collega’s en zelfs vrienden en familie sterker en zinvoller zijn geworden.

Meteen aan de bak!

Deze ervaringen hebben me aangezet tot dieper onderzoek naar hoe empathisch luisteren en authentieke interactie onze verkoopprestaties en relaties kunnen verbeteren. In mijn komende blogs ga ik in op het cruciale belang van klantgerichtheid en deel ik onmisbare vaardigheden voor succesvol verkopen.

Nu meteen aan de slag? Dan een paar praktische tips voor onmiddellijke toepassing:

  • Stel open vragen om de werkelijke drijfveren van de ander te onthullen.
  • Luister met de intentie om te begrijpen, niet slechts om te antwoorden.
  • Evalueer en pas je communicatiestijl aan; sta open voor nieuwe benaderingen.

Door deze fundamentele elementen structureel toe te passen, versterk je niet alleen zakelijke interacties, maar leg je ook een basis voor wederzijds vertrouwen en begrip. En dat verbetert zo’n beetje alle gebieden van ons leven..

Wil je dat jouw klanten óók het beste commerciële contact ever ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op en ervaar hoe Steven en collega’s jouw klantcontact naar een hoger niveau tillen. Interesse in hoe Steven jou kan helpen om succesvoller sales te bedrijven? Kijk dan eens hier.

Deel dit bericht... kies je platform:

Misschien vind je dit ook interessant

Sales met Steven #1: een introductie

In een reeks blogartikelen deelt Operations Manager Steven Schraven zijn ervaringen in het salesvak. Welke inzichten heeft het werken bij 2Contact hem opgeleverd? En wat

Horen hoe onze ideeën jouw klanten enthousiaster kunnen maken?

Back To Top

Heb je een vraag?

Kies hieronder hoe je het liefst contact met ons opneemt.